7 SETMANES 7 PROPOSTES AMB LA VELLA QUARESMA1. CANÇONS DE LA VELLA QUARESMA 

La primera proposta és cantar la cançó de la Vella Quaresma. En pots trobar moltíssimes però jo te'n deixo tres de ben maques. Quina escolliries? 


segona opció més canyera:


i per últim la que cantem cada divendres quan ens reunim per tallar-li una cama. Si teniu maraques les podeu repartir i a cantar!:
2. INSTRUMENTEM LA VELLA QUARESMA

Aquesta cançó d'en Pep Pugidemont és la versió que personalment m'agrada més. La faig servir de i3 a i5.
Amb la cançó fem un tren: caminem a ritme de negra quan el Pep canta i quan és instrumental ens quedem quiets picant-nos a les cuixes. Més endavant els reparteixo claves a tots els infant que han de picar només a les parts instrumentals.
3. HISTÒRIA DEL PEIX, PEIXET
Amb l'excusa de que la Vella Quaresma ens diu que hem de menjar peix, als més petits, els explico la història màgica del peix peixet. Els encanta cantar la cançó fluixet i després fort perquè sortin peixos grossos.

Hi havia una vegada un nen que li agradava molt anar a pescar però no tenia gaire sort...
Un dia es va posar a plorar i va sortir del riu una sirena-fada que li va explicar el què havia de fer per poder pescar peixos: cantar la cançó del Peix, peixet.
Així ho va fer, però els peixos resultaren ser molt petits perquè el nen havia cantat molt fluixet per vergonya.
La sirena-fada li va explicar que si cantava més fort, més grans serien els peixos.
El nen així ho va fer i va aconseguir pescar uns peixos molt grans!!
(els dibuixos no són meus, els tinc de fa molt de temps i no tinc la font).

A partir d'aquest conte podem cantar-la fent seqüències amb els cartells d'intensitats:

 Aquests cartells els pots trobar aquí.


4. JOCS
 A COMPRAR PEIX
Asseguts tots a terra en rotllana cantarem i jugarem
 Tots l'alumnat es taparà la cara mentre un company/a fa voltes per fora de la rotllana amb un peix a la mà. Aquest infant farà les preguntes i posarà el peix darrera d'algun company/a. Els altres que estan asseguts, aniran responent les preguntes amb els ulls tapats. Quan l'infant fa la pregunta QUI NO S'HA MENJAT EL PEIX? tots es giraran per veure qui té el peix al darrera. Aquest infant s'aixecarà i intentarà atrapar el company/a que li ha deixat. L'infant que és perseguit seurà al lloc que ha deixat lliure el seu company abans que l'atrapi


TRINCO, TRINCO

Amb tantes cames i sabates que té la Vella Quaresma aprofitarem per fer aquest joc dansat:
Un grup d'infants va caminant de puntetes endavant tot el tros que la cançó diu "trinco, trinco, de puntetes"; i endarrera de puntetes quan diu "no us mulleu les sabatetes". Llavors es canvia la posició dels peus i es camina de talons i endavant el tros que diu "trinco, trinco de talons", i de talons endarrera el que diu "no us mulleu els sabatons"
A la última part que cantem el plou i fa sol, girem en rotllana picant-nos les mans.


5. CANÇÓ: XIM, NA, NA, NA
Cançó per fer mímica amb els més petitons. Es treballa l'estructura de la cançó amb els moviments de les frases. 
Quan diem xim, na, na, na es pica de mans.
Quan es diu fes ous a la paella es fa veure que baten els ous.
6. DANSA DEL SET SALTS

Juguem amb aquesta dansa a fer 7 posicions on la Vella Quaresma ha de quedar-se congelada. Comencem tots els participants en rotllana, anem voltant i quan sona la nota sostinguda fem els gestos que hàgim pactat (els infants tenen molta creativitat i els podem oferir que siguin ells i elles els que decideixin les 7 posicions). Els riures estan garantits.7. HISTÒRIA DE LA VELLA QUARESMA
Per explicar als més petits la història de la Vella Quaresma va molt bé veure aquest conte:Al cançoner de Carnestoltes podreu trobar aquestes cançons i d'altres:

 

Comentaris